102

Зловмисник скористався особистими даними шосткинки та оформив на неї заїм на 7 000 гривень.

За словами 59-річної потерпілої, у грудні минулого року невідомий заблокували сім-картку її мобільного телефону, що була «прив’язана» до її банківських карток. Зловмисник також намагався зняти з рахунку гроші, але банківські працівники вчасно помітив підозрілі операції і заблокував картки. Заявниця все відновила, але черговий «сюрприз» очікував її вже на початку січня…
На мобільний телефон жінки прийшло смс-повідомлення про прострочений кредит в одній з фінансових установ. Зателефонувавши на «гарячу лінію» вказаної кредитної спілки, вона дізналась, що на її ім’я в режимі он-лайн був оформлений заїм. Невідомий створив особистий електронний кабінет та вніс туди персональні дані заявниці: прізвище, ім’я, по-батькові, а також номер, серія паспорту та ідентифікаційний номер. Гроші були переведені на вказану зловмисником чужу банківську картку, частковий номер якої їй надав оператор.
В поліції дії невідомого афериста кваліфікували за ч. 1 ст. 358 «Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, їх збут, використання підроблених документів» та відкрили кримінальне провадження. В рамках нього правоохоронці проводять ряд слідчо-оперативних заходів щодо встановлення особи зловмисника.
Поліцейські радять громадянам берегти свої персональні дані і не передавати їх стороннім особам без крайньої потреби. Крім того, прив’язати через оператора свій номер мобільного телефону, який закріплений за вашими банківськими картками, до свого паспорту. В цьому випадку зловмисники не зможуть дистанційно відновити його і користуватись ним для проведення фінансових операцій по вашим рахункам.
Якщо на вашому телефоні встановлений додаток персонального кабінету фінансової установи – завжди виходьте з цього додатку без збереження коду доступу до нього. У випадку втрати «мобільного» сторонні особи не зможуть скористатись ним для проведення грошових операцій від вашого імені.
І звичайно, не вірте телефонним співрозмовникам, які називаються співробітниками банку, представниками оператора мобільного зв’язку та намагаються у вас вивідати коди доступу під різними приводами. Всю отриману від них інформацію перевіряйте під час особистого спілкування з менеджерами вказаної установи.

Шосткинський відділ поліції

Коментувати