Відео, Новини

В с. Богданка збираються відновити будівлю ХІХ століття (Відео)

В селі Богданка Шосткинського району збираються відновити будівлю школи ХІХ століття і відкрити там музей Ушинського. Щоб зібрати гроші на ремонт, створюють громадську організацію. Зараз будинок, побудований за гроші Костянтина Ушинського, в занедбаному стані.

На відновлення будівлі потрібен мільйон гривень, каже начальниця Шосткинського районного відділу освіти Світлана Петренко. Вона показала, в якому стані зараз находиться приміщення майбутнього музею.

Цей будинок в селі Богданка Шосткинського району понад 120 років тому збудувала донька Костянтина Ушинського, як школу для сільських дітей. До 1990-го року це була діюча початкова школа, в якій навчалися діти Богданки. Потім школярів перевели у сусіднє село, а в будинку залишалась музейна кімната Костянтина Ушинського.

Частину експонатів із закритої школи вкрали, розповідає вчитель Ковтунівської школи Володимир Єресь: “Звідти почали пропадати раритетні речі, а там були і меблі, які належали сім’ї Ушинського, і видання 1854-го року – прижиттєво надруковані праці Ушинського”.

Що встигли, це, в основному, друковані видання Ушинського кінця ХІХ ст., на початку ХХ століття перевезли до Ковтунівської школи.

“Споруда знаходилася під охороною держави буквально до недавнього часу, як архітектурна пам’ятка. Рішення про зняття її з реєстру архітектурних пам’яток було прийняте 24 грудня 2013 року”, – говорить начальниця районного відділу освіти Шосткинської РДА Світлана Петренко.

У відділі охорони культурної спадщини області переконують, що пам’ятка ніколи не втрачала свого охоронного статусу. Уперше її взяли на облік у 1976 році, як місцеву пам’ятку. Цього, 2020, року переоформили документи, згідно зі змінами у законодавстві.

“Наказом Мінкульту від 10.02.2020 року будинок початкової школи, споруджений дочкою Ушинського, занесений до реєстру пам’яток місцевого значення, як пам’ятка архітектури, і набув охоронного номеру 4727-СМ. Громада має право, вона зобов’язана утримувати пам’ятки, музейні заклади, бібліотечні заклади у належному стані”, – розповіла заступниця начальника відділу охорони культурної спадщини області Валентина Приймак.

Голова Ковтунівської сільської громади Ніна Стрюк говорить, що громада зараз не може утримувати будівлю: “На даний момент наша громада зовсім не має в сільському бюджеті коштів, хоча він на балансі в сільській раді, даний будинок“.

Щоб знайти гроші на відновлення музею, наприкінці минулого року створили громадську організацію “Стежками Ушинського”, яка зараз проходить реєстрацію. Учні Ковтунівської школи розробили проєкт майбутнього музею на комп’ютері.

“Ми бачимо, що тут створений новий парк, а також новий дизайн самої будівлі. Далі ми бачимо кімнату вчительки. Також все оформлене в етностилі, кімната для засідань в сучасному класичному стилі, і головна зала із сучасними експонатами”, – розповідає про проєкт учениця Ковтунівської школи Ольга Ворушило.

На відновлення музею, створення парку навколо, де зараз хащі, потрібно мільйон гривень, каже Світлана Петренко. Завершити ремонт і відкрити музей планують до 200-річчя з дня народження Костянтина Ушинського – 19 лютого 2023 року.

Автори: Тетяна Лось, Віталій Коровко

Як відомо:

  • Костянтин Ушинський – видатний український та російський педагог, один із засновників педагогічної науки, автор праць з теорії та історії педагогіки, підручників для початкової школи. Існує твердження дослідників, що народився Костянтин Ушинський у селі Богданка, нині Шосткинського району, на Сумщині (за іншими даними – у Тулі Російської імперії).

https://suspilne.media

Коментувати