Новини

У Вороніжі відкрили пам’ятник Кулішу

7 серпня, з нагоди 200 річниці від дня народження видатного українського письменника, філософа, політичного і громадського діяча Пантелеймона Куліша, у Шосткинському районі відбулися заходи з вшанування його пам’яті. Знаковою подією цього дня стало увічнення творчого та життєвого подвигу земляка в кам’яному монументі, який цього дня урочисто відкрили. Реалізація проекту будівництва майданчика для постаменту та його виготовлення стала можливою за сприяння всіх органів влади державного, обласного та районного рівнів. Загалом з бюджету району на ці потреби було направлено 700 тисяч гривень.


У вітальному слові до присутніх голова Шосткинської районної державної адміністрації Віктор Ждаміров зауважив: – «Я вдячний всім, хто щороку долучається до відзначення річниці народження земляка, й хто цього року підтримав ідею будівництва пам’ятника. Завдяки всім вам пророчі слова Куліша збудуться ….не забудеш мене, поки віку твого, моя нене Вкраїно. Поки мова твоя голосна у піснях, як срібло дзвенить».
Віктор Долиняк, голова Шосткинської районної ради, побажав присутнім аби життєвий подвиг Куліша, його любов до України була для сучасників джерелом нових сил, впевненості у своїй правоті, бажання присвятити своє життя високим ідеалам, як присвятив його великий земляк.
Гості урочистостей, представники громади селища з винятковою значущістю наголошували на тому, що зірка Куліша сяє найяскравіше серед видатних українців.  «Саме такого Пантелеймона Олександровича, як увіковічений у камені, пам’ятає Воронізька земля. Дивиться він у бік батьківського хутора та церкви Трьох Святителів – Василя, Григорія та Івана, в якій хрестили майбутнього сподвижника літератури» – говорив Воронізький селищний голова Валерій Ястребов. 
Іван Рішняк, голова Громадської організації «Сумське земляцтво» в м. Києві звернувся зі словами:  «Хочу низько вклонитись землі, яка народила цю постать. Дякую, всім хто долучився ділом до створення цього феноменального пам’ятника”. 
Викарбовував в камені постать П. Куліша в юні роки Володимир Лозовий – молодий скульптор з м. Києва:  «Скульптура зображає юні роки Пантелеймона Олександровича не випадково, адже саме в цей час починається його правильні стремління, задачі та ідеї, способи йти до мети. Книга в руках митця – символ того, що він обрав для себе науку та знання».

Шосткинська районна державна адміністрація

Коментувати