Новини, Офіційно

Сумські митники упередили незаконне вивезення старовинних речей росіянином (Фото)

Співробітники Сумської митниці ДФС затримали росіянина, який переміщував через кордон незадекларовані старовинні речі 20-х років минулого століття.

         Вчора ввечері на станції «Конотоп» під час здійснення митного контролю вагону потягу сполученням «Київ-Москва» пасажиру – громадянину Росії запропоновано задекларувати відомості про товари, які він переміщує. До митної декларації чоловіком внесено лише відомості про особисті речі, що підтверджено ним і під час усного опитування. Але під час огляду особистих речей чоловіка виявлено старовинні картини, довідки, метричне свідоцтво, разовий проїзний квиток, три поштові листівки. Раритет датується минулим століття, має вік більше 100 років.

За своїми ознаками вилучені речі підпадають під перелік товарів, до яких встановлено обмеження щодо переміщення через митний кордон, відповідно до Митного кодексу України та наказу Міністерства культури і мистецтва України від 22.04.2002 року №258.

На росіянина складено протокол про порушення митних правил згідно зі ст. 472 Митного кодексу України «Недекларування товарів, транспортних засобів комерційного призначення». Старовинні речі вилучено та передано для  подальшої експертизи та прийняття правового рішення.

Довідка. Порядок переміщення через митний кордон України культурних цінностей визначений Законом України від 21.09.1999 р. №1068 – XIV «Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей».

Для переміщення культурних цінностей через кордон необхідний дозвіл Державної служби контролю за вивезенням, ввезенням і поверненням культурних цінностей.

Перелік сувенірних виробів, предметів культурного і ужиткового призначення серійного та масового виробництва, на вивезення яких дозвіл не потрібен, визначений у додатку 1 до Інструкції про порядок оформлення права на вивезення, тимчасове вивезення культурних цінностей та контролю за їх переміщенням через державний кордон України, затвердженої наказом Міністерства культури і мистецтв України від 22.04.2002 р. №258.

.Прес-служба ГУ ДФС у Сумській області

Коментувати