Новини

На Шосткинщині створять спілку пасічників

З початком періоду інтенсивних робіт із захисту рослин та широким використанням пестицидів у сільському господарстві наростає протистояння між аграріями і бджолярами. Загострюється проблема охорони і захисту бджіл від отруєнь.

13 березня  у Шосткинській районій державній адміністрації за ініціативи Шосткинського міськрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області відбулась нарада з актуальних питань ведення галузі бджільництва.

Під час заходу були обговорені актуальні питання щодо ведення бджільництва в районі та області, попередження та недопущення випадків масових отруєнь бджіл та їх загибелі, дотримання ветеринарно-санітарних вимог у галузі та безпеки використання засобів захисту рослин.

В. о. начальника Шосткинського міськрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області Володимир Ревенко довів до відома присутніх вимоги діючих законів України «Про бджільництво», «Про ветеринарну медицину», Порядку реєстрації пасік та адміністративну відповідальність за їх порушення. Провідний спеціаліст відділу контролю за обігом засобів захисту рослин Головного управління Іван Шалда проінформував учасників наради про основні вимоги до застосування засобів захисту рослин для запобігання отруєння бджіл.

Про правила відбору і пересилання патологічного матеріалу для дослідження на інфекційні та інвазійні захворювання бджіл та підозри на їх отруєння доповів присутнім директор Шосткинської міжрайонної лабораторії Держпродспоживслужби Віталій Павлюченко.

Особливу увагу та велику зацікавленість проявили пасічники до виступу фахівця з агроефективності – пасічника Мирона Пундора , який розповів присутнім, як заробити на бджільництві, підняти рентабельність галузі шляхом реалізації інших продуктів бджільництва ( маточне молочко, прополіс, перга пчелина, медівка ( медові напої).

В ході обговорення прийнято сумісне рішення пасічниками щодо створення спілки пасічників Шосткинського району та м. Шостка та визначено дату установчих зборів по створенню спілки і затвердженню статуту спілки на 20 березня 2019 року.

 

Коментувати