Новини

Ліцей став переможцем в екологічному проєкту

Шосткинський навчально-виховний комплекс І-ІІ ступенів став переможцем у Всеукраїнському екологічному проєкті «Екопатруль – кращі практики».


За звання кращих змагалися 300 учнів із 30 навчальних закладів України. Шкільні команди дистанційно навчалися, виконували домашні завдання, робили дослідження відповідального споживання в родині і місцевих пунктів приймання вторинної сировини.

Переможцеві подарують комплекти баків для сортування вторинної сировини на кожен поверх навчального закладу. Загалом у межах проєкту було об’єднано в екоактивностях понад 10 тис. учасників.

Команда Екопатрульних ліцею протягом року реалізувала такі ініціативи: прибирання паркової зони; створення сторінки в Instagram з просвітницькою метою та з метою залучення більшої кількості людей до проєкту; проведення акції «Шостка без сміття» з метою залучення учнів, їх батьків та громадян міста до сортування сміття; створення соціального ролика про правила сортування відходів; створення інформаційних бюлетнів; відправка вторинної сировини до пункту прийому.

Разом було зібрано 2542 кілограми макулатури, 486 pet-пляшок, 54 кілограми батарейок, 113 кілограмів скла. Завдяки реалізації вторинної сировини вдалося отримати 5 131 грн. На виручені кошти планують придбати безконтактний питний фонтан із фільтром.

«Екопатруль – кращі практики» – це довготривала всеукраїнська освітня програма для соціально відповідальної учнівської молоді, мета якої полягає в запровадженні системи сортування відходів у закладах загальної середньої освіти та сталого розвитку громад. Організатор проєкту – Міжнародний молодіжний рух «School Recycling World» спільно з Всеукраїнським молодіжним рухом «Let`s do it, Ukraine» за сприяння Міністерства освіти і науки України, Національного еколого-натуралістичного центру, фінансової підтримки PepsiCo Fоundation та генерального партнера PepsiCo Україна. Для організації було залучено п’ятдесят волонтерів з різних куточків країни.

Під час фінальної зустрічі Наталія Фесюн, менеджер з комунікацій з органами влади тагромадськістю компанії PepsiCo Україна, у своєму вступному слові зауважила: «Головне наше завдання – це зміни в суспільстві, у якому пластик, папір, тетрапак, скло ніколи не повинні стати відходами. Сьогодні в онлайн-режимі ми продовжуємо об’єднувати екоактив країни та планувати системні зміни в поведінці цілого покоління. Що це означає для нас з вами? Це фантастичне прискорення, це нові можливості, це нові інноваційні формати взаємодії».

На конкурсній основі в проєкт було відібрано понад 300 шкільних екопатрульних, які отримали менторство експертів та безкоштовну можливість протягом місяця брати участь у дистанційних навчаннях для реалізації програми сортування у своїй школі.

У межах проєкту відбувся Марафон роздільного збору відходів, де команди
презентували програму сортування, знімали мотивуючі відео. Сортували відходи, на такі категорії: макулатура, пластик, скло, батарейки, органіка, TetraPak. Здавали накопичене на вторинну переробку, залучаючи родини, шкільну і локальну громади.

Також організатори створили Перший в Україні онлайн курс із запровадження системи сортування відходів у навчальних закладах: https://schoolrecyclingworld.org/online-learning/.

Після закінчення проєкту учасники не збираються зупинятися на досягнутих результатах. Планують далі підвищувати екологічну культуру громади, залучати всіх учасників освітнього процесу до суспільно-значимої та екологічно-корисної роботи, розвивати бажання учнівської молоді стати ініціатором екологічних стартапів; зменшувати забруднення навколишнього середовища.

 

Коментувати