Новини

Кримінальне провадження по факту заборгованості на КЗ “Зірка” буде особисто контролювати начальник нацполіції області

Микола Лушпієнко: «Розслідування по кримінальним провадженням за фактами невиплати заробітної плати працівникам казенного заводу «Зірка», перебувають на моєму особистому контролі».

Про це керівник поліції області заявив під час зустрічі з трудовим колективом підприємства. Темою обговорення стало напрацювання шляхів вирішення нагальної проблеми невиплати впродовж тривалого часу заробітної плати працівникам казенного заводу та притягнення винних у виникненні цієї заборгованості до відповідальності.

У середу на зустріч з багаточисельним колективом казенного заводу «Зірка» прибули голова Сумської обласної державної адміністрації Микола Клочко, начальник ГУНП області Микола Лушпієнко та військовий прокурор Сумського гарнізону Володимир Семишкур . Приводом для неї стали недавні події, коли працівники заводу через велику заборгованість по заробітній платі майже на добу влаштували протестну акцію. Тоді на місце події виїздив начальник поліції області, особисто заспокоював людей та переконав їх вирішувати виниклу проблему виключно в правовому полі.
Тож на зустріч з очільниками області та правоохоронцями прийшли майже 300 працівників заводу, представники влади міста і району, громадськість та журналісти. Присутніх цікавили гострі питання виплати заборгованості, притягнення винних до відповідальності, а також збереження робочих місць на підприємстві і подальше існування самого заводу.


Виступаючи перед зібранням, Микола Лушпієнко наголосив, що хід кримінальних проваджень, відкритих за фактами невиплати заробітної плати працівникам заводу, перебуває на його особистому контролі.
«Робота не стоїть на місці, кримінальні провадження розслідуються, наповнюються доказовою базою, – розповів Микола Миколайович присутнім. – В наявних матеріалах є певні перспективи щодо притягнення винних посадових осіб до кримінальної відповідальності. Ми зробимо все від нас залежне, щоб винні не уникли відповідальності».
Представники трудового колективу та члени незалежних профспілок заводу висловили загальне невдоволення ситуацією, що склалася.
Присутній на зустрічі тимчасово виконуючий обов’язки начальника слідчого Управління ГУНП області Сергій Скребець детально розповів про хід розслідування кримінальних проваджень, що були відкриті за фактами невиплати заробітної плати працівникам підприємства у 2014 та 2018 роках. Він акцентував увагу присутніх, що задля успішного розслідування кримінальних проваджень слідчим потрібно детально ознайомитись та зробити аналіз всієї фінансової діяльності підприємства за цей період. Для цього з заводу вилучається вся фінансова документація, проводяться необхідні економічні експертизи, щоб визначити вину тієї чи іншої посадової особи. Використовуються всі механізми, надані слідчим в правовому полі і
передбачені кримінальним процесуальним кодексом України.
Заслуховували на зустрічі і представника керівництва заводу-боржника. Останній розповів присутнім про нюанси проведеної роботи щодо уникнення цієї ситуації та які контракти були укладені.
У своєму виступі Микола Клочко висловив трудовому колективу заводу беззаперечну підтримку з боку обласної державної адміністрації. Він повідомив, що для вирішення проблем заводу вже їздив на засідання комітету Верховної Ради, де довів ситуацію що склалась на підприємстві, до відома депутатів. Також зустрічався і обговорював питання з керівником «Укроборонпрому». І найближчим часом знову, разом з представниками заводу, він вирушить до Києва для зустрічі з керівниками Міністерства оборони. Доповісти про результати цих перемовин Микола Клочко пообіцяв по завершенню поїздки.

Шосткинський відділ поліції

Коментувати