102

Через поширення коронавірусної інфекції з’явилися нові види шахрайств

Зловмисники вигадали кілька схем обману: замовлення через Інтернет ліків від хвороби або супутніх медичних товарів, «волонтерська допомога» у доставці продуктів, надання фінансової допомоги задля лікування захворілих на «коронавірус» родичів тощо.

Як свідчить поліцейська практика, злодії та шахраї використовують будь-який привід, аби тільки викликати у людину довіру, і в результаті заволодіти чужими грошима. Як правило, громадяни найбільше переживають за життя та здоров’я своїх близьких – дітей, онуків, батьків тощо. Звідси й походить той широкий діапазон причин, за яких жертви потрапляють на гачок шахраїв. Останнім часом в Україні стали відомі випадки, коли аферисти-псевдомедики, телефонуючи громадянам, пропонують переказати або передати гроші на лікування родичів, котрі нібито інфіковані коронавірусом. Насправді людина, про яку йде мова, спокійно знаходиться вдома, в умовах самоізоляції, і до жодної лікарні не потрапляла.

Ще один від шахрайства, від якого страждають в більшості пенсіонери та люди похилого віку – так звана доставка продуктів додому до замовника. Аферисти під виглядом волонтерів збирають кошти для начебто пільгового придбання продуктів для пенсіонерів, а затим зникають разом з чужими грошима.

Також слід бути пильними, якщо візитери, ким би вони не представилися, починають розмови про так звану грошову реформу. або переоформлення пенсій на банківські картки, або ж про заміну звичайного пенсійного посвідчення на ніби-то електронну версію. Мета таких розмов завжди одна – щоб стара людина показала схованку, де зберігає свої заощадження. І тоді зловмисники, відволікаючи увагу господарів, викрадають гроші, у кращому разі залишаючи натомість сувенірні папірці.

Інтернет-шахраї вигадали навіть щеплення та ліки «від коронавірусу», які начебто з гарантією лікують інфекцію, і пропонують їх всіх охочим щонайменше за дві з половиною тисячі гривень за дозу. При цьому традиційно вимагають стовідсоткову передоплату. І, ледве отримавши гроші, тут же обривають з замовником будь-який зв’язок. Такий же результат може очікувати й тих, хто замовив через Інтернет маски або інші подібні супутні товари.

Правоохоронці застерігають громадян: будьте уважні, пам’ятайте, що майже кожне друге оголошення в Інтернеті розміщується саме шахраями. І занадто заманлива пропозиція в оголошенні – перша ознака того, що ви натрапили на продавця «віртуального товару».

Окрім того, за жодних обставин не слід впускати у свої помешкання незнайомих чи малознайомих людей. Особливо зараз, в період загальної самоізоляції. Пам’ятайте, що кожен такий «візитер» – потенційна загроза вашому життю та здоров’ю! Адже вони, як і будь-хто інший, може бути носієм інфекції. До того ж, в умовах карантину медпрацівники не ходять по домівках людей з подібного роду пропозиціями.

Поліція настійливо радить громадянам бути уважними, і повідомляти на спецлінію «102» про всі підозрілі автівки чи людей, які з’являються на вулицях ваших сіл і містечок. Правоохоронці перевірять кожне таке повідомлення, і приймуть відповідне процесуальне рішення.

Потурбуйтеся про своїх стареньких родичів та знайомих – їм зараз не варто зайвий раз виходити з дому, це може бути небезпечно. Забезпечте їх необхідними харчами та товарами, спілкуйтеся з ними, хай навіть по телефону. Попередьте про небезпеку візитів незнайомих людей, ким би вони не називались, і запропонуйте старим в разі такого візиту негайно дзвонити вам або відразу до поліції. Пам’ятайте: ваша увага та спостережливість – запорука вашої безпеки.

Відділ комунікації поліції Сумської області

Коментувати